De maischpan kan op de grote propaan-
brander, maar ook de kleine
aardgaspitten zijn prima.

Onze electrische RVS kookketel is ge´soleerd met radiatorfolie en afgeplakt
met aluminium tape. Dat is prima schoon
te houden en isoleert uitstekend.

Ja, het schroten, dat gaat pas prima met
een eenvoudige boormachine aandrijving.
De schrootmolen is van Brouwland.
Tegenwoordig gaat over het geschrootte
mout ook nog een broekspijp, om het
stof op te vangen in de emmer in plaats
van de hele brouwerij.
 
Bier en Techniek
Hier laten we een paar van onze
oplossingen voor de voor de hand liggende brouw- uitdagingen zien.

Sommigen vergen flink wat inventiviteit,
en ook heel wat werk, bijvoorbeeld het
hevelfilter: dat kost een hele dag slijpen:


Ons meest succesvolle filter, met gleufjes
in de onderkant. Het staat in een grote
witte speciekuip. In deze pvc bak blijft
het te filteren bier goed op temperatuur.

Onze eerste tegenstroom-koeler: van 5m
koper en een dikke tuinslang. Het koelt
prima, maar mag sneller; 10m lang?

Voor het vullen hebben we een siliconen
slang in een speciale vultrechter. Die kan
precies worden afgesteld op de vul-
hoogte door het rubber afsluitkraagje te
verschuiven. (Van der Kooy, Jubbega)
 

Vroeger moesten de flesjes buiten op
het terras worden gespoeld.

Tegenwoordig spoelen we er twee keer
twee tegelijk in onze brouwerij. De zwarte spruitstukjes zijn van Brouwland en geven geen klap in de waterleiding. Een hele vooruitgang, vier keer
sneller spoelen is prettig, want dit is het minst leuke onderdeel van het brouwen. 
De klapper komt nog.
Deze maand gaan wij onze lager-
techniek testen.

Vooral de thermostaat is een wondertje. De foto's komen als de test is uitgevoerd.


Etiketjes maken we met een eenvoudig
snijplankje voor papier. Melk plakt
genoeg om de etiketten te bevestigen.