Lectuur

Een goed boek over bierrecepten is de biertypengids van Derek Walsch. Daarin kan je lezen aan welke criteria een bepaald bier zou moeten  voldoen. Dat is handig als je inderdaad van plan bent om een bepaald bestaand type bier te maken.

Hoe maken wij een recept? 

We beginnen met het vaststellen wat voor soort bier we willen hebben, dus de smaak, de zoet- en bitterheid, het alcoholgehalte, de kleur. Vaak hebben we al een voorbeeld bier voor ogen. We beginnen dan met een paar recepten te raadplegen die zo'n bier opleveren.

Daarna gaan we bepalen welke nadrukken we in het bier willen aanbrengen. Bijvoorbeeld: een Bockbier, maar iets minder zoet dan het recept dat we al eerder gemaakt hebben. Dan moet er meer gebrande mout in, of het maischschema moet worden aangepast.

Als we alle ingrediŽnten hebben bepaald, en het juiste proces, gaan we het bier eerst in een kleine hoeveelheid maken. Dan kunnen we eventuele aanpassingen de tweede keer  maken.

 
Bier en Receptuur

De recepten bepalen hoe het bier uiteindelijk moet worden. Hoe die recepten worden toe-
gepast bepaalt natuurlijk wel mede het eind
resultaat. 

Dus, we kunnen hier een paar
recepten behandelen, maar wellicht is het leuker
om eens te kijken hoe zo'n recept nu eigenlijk
tot stand komt. Wat komt er eigenlijk nou bij
kijken.

Bier wordt gemaakt met Mout, Hop, Water en Gist. Eventueel kan er nog wat bij, zoals wat
kruiden, fruit of een ander soort graan, maar
volgens het duitse Rheinheidsgebot zou dit niet
mogen. Daarin staat expliciet dat het Mout en Hop moet zijn en niets anders. Toen die wet gemaakt werd kon de kwaliteit van bier nog niet goed worden bepaald. Een logische wet, die tegenwoordig vooral nostalgische waarde heeft. Sorry, Duitsland,
wij vinden de kwaliteit van de grondstoffen belangrijk: geen chemische toevoegingen en alleen de zuiverste, verse, gronstoffen. En daar mogen wat ons betreft best vlierbloemetjes of -besjes bij komen ofzo.


b2 houdt ook van vis
 
Gist
Er zijn vrij veel gistculturen te koop. Ieder van die stammen heeft eigen specifieke smaak kenmerken, die ze afgeeft aan het bier.

Giststammen kweken we bacterievrij op een voedingsbodem van Agar.

Gist staat niet per ongeluk bovenaan, het bepaalt ongeveer de helft van de smaak van het bier.

 

Mout
We hebben verse Mout nodig. Dat kan je kopen in een mouterij, of als het om wat minder veel gaat ook wel in brouwartikelen winkels. Naarmate mout meer gebrand is (net als koffiebonen) geeft het een donkerder kleur en een meer branderige smaak.
Hop
Hop kopen we in vacuum verpakking en ze wordt daarna bewaard in de vriezer. We hebben hopsoorten voor de bitterheid en zachtere soorten die meer voor de smaak en geur van het bier bedoeld zijn.
Andere toevoegingen kunnen bestaan uit kruiden, maar ook uit andere granen, bijvoorbeeld rijst, dat maakt een droge smaak, of mais, dat geeft een zoete smaak. Overigens kan de zoetheid van het bier ook met het maischen al beÔnvloed worden.